Çamoluk’ta HES Rahatzlığı

Çamoluk'ta kurulan HES'ler vatandaşları rahatsız ediyor.

 Çamoluk’ta HES Rahatzlığı

Giresun genelinde  bir çok HES (Hidro Elektrik Santrali) inşaatları  yapılan itirazlar neticesinde,  mahkeme kararıyla durdurulurken,Çamoluk’ta inşaatları sorunsuz devam eden HES’ler sonunda Çamolukluları da rahatsız etti.

 

Baraj inşaatlarında esnasında herhangi bir sorun yaşamayan HES’ler, Trafo ve Yüksek Gerilim Hatlarıyla vatandaşı, hem rahatsız hem de  mağdur ediyor.

 

Çamoluk sınırları içerisinde  yapılan barajlardan üretilen elektriğin  çevre il ve ilçelere dağıtımını sağlayacak  olan Trafo, Kılıçtutan Köyü sınırları içerisinde  bulunan Hüseyin Ağa Deresi  mevkiine  yapılmıştı.

Buradan dağıtımı yapılacak olan  elektrik için kurulan Yüksek Gerilim Hatları, Çamoluk’un şehirleşmesi için en müsait olan arazilerden geçerek,  deyim yerindeyse bu bölgeleri  şehircilik anlamında devre dışı bırakıyor.

 

Trafodan dağıtımı yapılacak olan  elektrik için Kurulan Yüksek Gerilim hatları, Trafodan  itibaren Kılıçtutan Köyü  sınırlarından ana yola paralel halde,yine Kılıçtuna Köyü Karabayır Mahallesine  geliyor.

Bu güzergahtan sonra Yazılar Mahallesine  geçen Yüksek Gerilim hatları, burada da yazılar Mahallesinin en verimli ve yapılaşmaya uygun  arazilerini bölerek geçiyor.

Güzergah;  Yazılar mahallesinin Güzelceniş,Eğerlik,Peteklik,Torluğuntepe,Hanzarpuarlar,Bonyurt’u geçerek Taşdemir Köyü yaylasına ulaşıyor.

Taşdemir Köyü Yaylasından sonrada,  Sivas il  sınırlarına geçen hat Gölova’ya ulaşıyor.

Çamoluk arazilerinin en değerli yerlerinden geçen Yüksek gerilim hatları için ,mağdur olan vatandaşlara ise komik rakamlarda  ödeme yapılması öngörülüyor.

Kendilerine teklif edilen ücretler karşısında  şaşkına dönen arazi sahiplerine, şirketler yetkilileri tarafından,“Size ödenecek olan para bu, beğenmiyorsanız,siz bilirsiniz”dendiği iddia ediliyor.

Teklif edilen para ve tavır’a karşın vatandaşların mahkemeye baş vuracağı açıklandı.

 Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız bazı vatandaşlar, bir kısım insanların burada yapılacak olan Trafolarda istihdam edileceği söylenerek,arazilerin ucuza kapatılmaya çalışıldığını iddia ettiler.

Yapılan açıklamalarda hattın geçtiği bölgelerde  hiçbir yapının yapılamayacağı  ve tarımında zarar göreceğini söyleyen vatandaşlar,  kendilerine teklif edilen rakamın, komik bir rakam olduğunu  söylediler.

Çamoluk’taki yetkililerin bu konuda kendilerine destek olmasını isteyen vatandaşlar, “Şirketlere karşılık bizim haklarımızın savunulması gerekir” dediler.

 

Çamoluk Haber

Fotoğraflar;Mansur Sürücü





YORUM EKLE
YORUMLAR
gülten metin
gülten metin - 12 yıl Önce

Kamulaştırılan bölgenin ya tam hakkı verilsin ya da vaz geçilsin bu yaptırımdan.Milleti şehir dışından çağırıp yol parası kadar bile ödenmeyen ücret ancak dilencilere yakışır.Bu kamunun bir ayıbıdır bence...
Kimse bu komik rakamı alacak kadar küçümsenemez,buna da izin veremez vesselam...

yılmaz karabul
yılmaz karabul - 12 yıl Önce

1.santral neden hazine arazisi dururken şahıs arazilerine yapıldı.köylüler kandırıldı.köylülere size çok para verilecek denerek aldatıldı.kamulaştırma yapılmadan direkler dikildi bu hukuka tamamen aykırı.hazinenin metre karaye 18,19 tl değer biçtiği yere hesleri yapanlar 3 tl değer biçmişler.birde kulağa gelen duyumlar kime ne kadar sus payı için rüşvet dağıtıldı.rüşvet olayı çamolukta çok konuşuluyor.muhtarlarla ne görüşüldü ve köylülere bu tam olarak yansıtıldımı.şirketler kamulaştırma yapılmadan o direkleri nasıl diktiler.bu olayda köylülerimiz ben dahil kaz gibi yolunduk.verilen paralar istanbuldan çamoluğa giden kardeşlerimizin masraflarını bile karşılamıyordu.kapitalist bir ülkede yaşadığımız için parası olan her zaman düdüğü çalıyor.

Kemal KUŞCUL
Kemal KUŞCUL - 12 yıl Önce

Öncelikle yöremiz insanına GÜNAYDIN DEMEK İSTERİM. Bu veb sayfalarından basbağırdım, 2012 Kongresinde dile getirdim ancak kimseler kaideye almadı. İşte en basit bir duyarsızlık GRUP ZAGPA YOLU HES ŞANTİYESİNDEN DOLAYI TARLAYA DÖNDÜ. Civar dernek ve muhtarlar sesini çıkarmadı. Irmak yatakları devletin dendi DERE YATAKLARI TALAN EDİLDİ. Yarın bu ırmak kenarlarında hayvan bile sokulması yasaklanacak.
İstanbul ÇENGELKÖY'den geçen YÜKSEK GERİLİM HATTI yer altına alınıyor. Neden alınıyor, çevreye çok büyük RADYOSYON dağıttığından bazı kesimleri rahatsız ettiğnden yer altına alınmakta.
Yarın doğacak çocukların ZEKA SORUNLARI olduğunda iş işden çoktan geçmiş olacak.
Üzülerek belirtmek gerekirse bizler FESTİVALLERE ZAMAN HARCAĞIMIZ SÜRECE daha çok HES'ler fabrikalar yapılır. Yarın bölgemize iş sahası diye ÇİMENTO FABRİKASI yapılırsa hiç şaşmayın.

RÜSTEM SAKIZCI
RÜSTEM SAKIZCI - 12 yıl Önce

Hepimize günaydın demek gerekir. bu direkler dikilirken tarla sahiplerine köyde yaşayanlar tarafından haber verildi hepsi değilse bile bir çoğunun haberi vardı ozaman şaka gibi geldi hepsine özellikle çok para verilecek söylentileri rehavate kapılmamaıza sebep oldu 2. konu ise tarla tapularının hala şahıslar üzerinde paylaşım yapılmamasından dolayı yer sadece benimmi ben neden gidip masraf edeyim yorumları şimdi fayda etmiyor ben özellikle gazi oğlu ali tatarı tebrik ediyorum daha kazma vurulmadan buraya kadar geldi ve bizleri bilgilendirdi bizde bu konuyla alakalı sms attık ama bir kişi dahi geriye dönüp bu hes nedir ne zararı var diye sormadı şimdi hayırlı olsundan başka ne denirki..

Ali TATAR
Ali TATAR - 12 yıl Önce

İlçemize Yapılacak Olan Yeni HES'ler.

1. AZİZ ENERJİ ÜRETİM SAN. VE TİC. A.Ş. = GÜMÜŞHANE İLİ, ŞİRAN İLÇESİ, GÜREŞ KÖYÜ İLE GİRESUN İLİ, ÇAMOLUK İLÇESİ, OKÇAÖREN KÖYÜ SINIRINDA, KELKİT ÇAYI ÜZERİNDE
(6,13 MWm, 5,95 MWe)
2. ÖZKAL ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. =KAYNAR REGÜLATÖRÜ ve HES PROJESİ (HES1 9,65 MW - HES2 7,56 MW)
3. TIRSAN ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş =DEĞİRMEN 1 ve 3 HİDROELEKTRİK SANTRALI, OKÇAÖREN REGÜLATÖRÜ
(18,72 MW) PROJESİ
4. TIRSAN ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş =DEĞİRMEN-2 HİDROELEKTRİK SANTRALI (8,7 MW) VE ÇAMOLUK REGÜLATÖRÜ PROJESİ

ahmed arif akar
ahmed arif akar - 12 yıl Önce

Sahipsiz halkım,İş ad ve şan saymaya gelince ortalık isimden geçilmiyor.şimdi saysanız Çamoluk ta kayıtlı kaç dernek var diye,sayamazsınız.iş,icraate,sosyal sorumluluğa gelince bir tane bulamazsınız.şimdi bu halkım zaten yörede bir şey yetişmiyor,bir şey üretilmiyor hiç olmazsa ırmak boşa akmasın,enerji üretsin diye,Türkiye ortalamasının üstünde bir hüsn-ü kabulle Hes lere hiç ses çıkarmadı.dernekler,sosyal oluşumlar Çamoluk un ortak menfaatlerini korumak ve oluşabilecek zararları engellemek için vardır.Bu konuda halka HES ler şöyledir,artıları böyle eksileri böyledir diye uyarı yapılmazsa,ortak hareket kültürü geliştirilmezse olacak olan budur.resimlerden gördüğümüz kadarıyla gerilim hatlarının ulu orta geçmesi çok kötü olmuş.Çamoluk ta idari makamlar,Çamoluk Derneği,köy dernekleri bu iş için toplantı yapmalı ve ortak bir tavır almalıdır.Böyle şeyler olduktan sonra çok bir anlam ifade etmiyor olmadan önce “önleyici"sosyal faaliyetler olarak yapılmalı ve halkımız bilinçlendirilmelidir.

Ali BAKIRHAN
Ali BAKIRHAN - 12 yıl Önce

Bir defa değil bin defa yazıklar olsun. Her oradan geçişimde yüreğim sızlıyor, içim burkuluyor. Çam oluğun kalbine saplanan bir hançerdir bu yüksek gerilim direkleri. Bu kadar izansızlık bu kadar insafsızlık bu kadar halkı hiçe sayma ve çocuk yerine koyma bu kadar olur. Bugün mecliste arazi alanlarının üzerine bir tek çivi çaktırılmasın ve arazi alanları muhafaza edilsin için kanun tasarısı çıkartılıyor. Ciddi yaptırımlar ön görülüyor. Bu yasal düzenlemeler ne yazık ki çamoluğu kapsamıyor gibi. Kesinlikle yüzde yüz burada arka planda birilerinin ciddi soygunu söz konusu. bu işin peşi bırakılmamalı ve vicdan sahibi herkes BİMER (BAŞBAKANLIK BİLGİ EDİNME MERKEZİ) ni yoğun dilekçe yağmuruna tutmalı ve burada ki sorumsuzlar cezalandırılmalıdır. Çok müsait arazilerin olmasına rağmen yol kenarı düz ekin arazilerinin bu kadar pervasızca katledilmesi cezasız kalmamalı.

adnan uras
adnan uras - 11 yıl Önce

kımseye sormadan mılletın arazısıne zarar verdıklerının yanında evelrın yanından gecırerek insanların sağlıklarınıda tehlıkye atıyolar.
sonrada vatandaş hakkını aradımı suclu duruma düşüyor böyle saçmalık yaparakmı hızmet götureceklermış şaşıyorum


SIRADAKİ HABER

banner200

banner205