Kırsal Kalkınma Ajansı kurulmalı

GTSO Meclis Başkanı Kara, Kırsal Kalkınma Ajansı’nın, su ürünleri üretimi, üretici gruplarının çeşitlendirilmesi gibi pek çok alanda katkı sağlayacağını belirtti.

 Kırsal Kalkınma Ajansı kurulmalı

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Meclis Başkanı İbrahim Kara, Kırsal Kalkınma Ajansı’nın zaman geçirilmeden Giresun'a da kurulması gerektiğini belirtti. Kara, 2010 yılı içerisinde Trabzon, Ordu ve Samsun gibi vilayetlerde Kırsal Kalkınma Ajansı’nın kurulduğunu ifade etti. Kırsal Kalkınma Ajansı’nın kurulduğu illerin içerisinde Giresun'un olmayışını eleştiren Kara, aynı uygulamadan Giresun'un da yararlandırılmasını istedi.
Tarım Bakanlığı bünyesinde bulunan kırsal kalkınma ajanslarının, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülen IPARD programı kapsamında tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren KOBİ’ler, çiftçi ve kooperatiflerin faydalanabileceği birimler olarak teşkilatlandırıldığını aktaran Kara, şunları söyledi:
"2010 yılında programa dahil edilen 20 il içersinde Karadeniz Bölgesi’nde Giresun yer almamıştır. Fakat Ordu, Trabzon ve Samsun illeri proje kapsamına erkenden dahil edilmiştir. İlimizde ise Kırsal Kalkınma Ajansı bürosu bu yıl içersinde açılması planlanmaktadır. 2011 yılı içinde projeye dahil edilecek 22 il arasında gösterilen Giresun’un Tarım Bakanlığı’nın bu desteklerinden faydalanabilmesi için Kırsal Kalkınma Ajansı il temsilciliğinin acilen kurulması gerekmektedir.”
Projenin Giresun’da açılabilmesi için il temsilciliğinin acilen kurulması yanında proje başlıklarındaki eksiklerin de giderilmesinin zaruri olduğuna dikkat çeken Kara, "Bu ajans vasıtasıyla, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, üretici gruplarının kurulması ve desteklenmesi, çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm, akuakültürün geliştirilmesi programlarından faydalanılacaktır. Fakat Trabzon ve Samsun illeri bu programlara ilaveten süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması programlarından da faydalanacaklardır. Giresun’un bu programlar dışında tutulması ise doğru değildir. Çünkü bölgemizde süt imalatı ve et imalatına dönük işletmeler mevcuttur.” diye konuştu. 

Kaynak: Giresunekspres

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205