Köyler kontrol altına alınıyor

Giresun’da 231 Köyün Yerleşik Alan Tespitleri Yapıldı

Köyler kontrol altına alınıyor

 

Giresun İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından 2008 yılında başlatılan çalışmalar sonunda Giresun’un köylerindeki yerleşik alan çalışmaları hızla devam ediyor.

 

Bilindiği üzere 3194 sayılı İmar Kanunu ile yürürlüğe giren “Plansız Alanlar ve İmar Yönetmeliği” hükümlerine göre köy yerleşik alan tespitlerinin yapılması gerekmektedir. Köy yerleşik alan tespitleri 1986 yılından sonra mülga Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerince başlanmış ve 5302 sayılı İl Özel İdare kanununun yürürlüğe girmesinden sonra da İl Özel İdareleri İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüklerince yapılmaktadır.

 

Son yıllarda İlimizde Kadastro çalışmalarının büyük ölçüde tamamlanması nedeniyle köy yerleşik alan tespitlerine ve 2008 yılından bu güne kadar Giresun Merkezde 25, Dereli’de 17, Bulancak’ta 13, Piraziz’de 10, Keşap’ta 30, Espiye’de 7, Yağlıdere’de 3, Tirebolu’da 36, Güce’de 9, Görele’de 25, Doğankent’te 5, Çanakçı’da 10, Eynesil’de 7, Şebinkarahisar’da 21, Alucra’da 1 ve Çamoluk’ta 12 köy olmak üzere  toplam 231 köyün köy yerleşik alan tespiti tamamlandı. Geri kalan köylerinde yerleşik alan tespitlerinin yapılması için çalışmalar devam ediyor.

 

Köy yerleşik alan tespiti neler sağlıyor?

 

Yapılaşmada; Köy yerleşik alan sınırları içinde kalan parsellerde, 3194 sayılı İmar Kanunun 27. Maddesine istinaden “…köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeler köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için etüt ve projelerinin valilikçe (İl Özel İdaresi) fen ve sağlık kurallarına uygunluğunun onaylanması, muhtarlıktan yazılı izin alınması ile ruhsata tabi olmayan yapı yapmak mümkün olup vatandaşların daha kolay bir şekilde yapı yapması sağlanıyor.

 

İfraz işlemlerinde; Yine Köy Yerleşik Alan Sınırları içinde kalan parsellerde ifraz (bölme) şartları kolaylaşarak yola en az 15 m cepheli, 20 m derinliğinde en fazla 5 adet parsel üretebilme kolaylığı getirmektedir.

Kaynak:
Giresun Havadis 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205