Şebin Cevizine Devlet Desteği

Şebinkarahisar'ın tadıyla ünlü cevizini yaygınlaştırmak için çalışma başlatıldı.

Şebin Cevizine Devlet Desteği

Giresun Orman Bölge Müdürü Ali Kaya, Bölge Müdür Yardımcısı Erdem Karaağaç, Sivikültür Şube Müdürü Selahattin Eruş ve Şebinkarahisar Orman İşletme Müdürü Ali Şahin Kuzucu'dan oluşan heyet, potansiyel ceviz ağaçlandırma sahalarında teknik incelemelerde bulundu. Bu proje dahilinde İşletme Müdürlüğümüze bağlı Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde önümüzdeki beş yıl içerisinde 1000 Ha alanda ceviz ağaçlandırması yapılması planlanıyor.
Bilindiği gibi Şebinkarahisar İlçesi dünyada cevizin Gen Merkezlerinden biri olarak kabul edilmekte ve Şebin Cevizi adı ile selekte edilen tür özellikle 1000 metreden haha yüksek rakımlı yerlerde dikilecek tür olarak önerilmektedir. Şebin Cevizi İçinin dolgun ve beyaz olması, kendine özel lezzeti, yüksek randımanı ve içerdiği doymamış yağ asitleri nedeni ile ilgi görmekte, yetiştirme sırasında ilaçlanmaması ve kimyasal gübre kullanılmaması nedeni ile tercih edilmektedir. Karadeniz Teknik Üniversitesinden Prof. Zafer Cemal Özkan Şebin Cevizinin lezzetinin Şebinkarahisar ilçesinin kendine özgü iklim koşulları nedeni ile oluştuğunu, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının ve aylara göre rutubet oranının dağılımının meyve lezzetini artırdığını belirtmektedir.
Ülke genelinde isim yapmış bir baklava markası ürünlerinde yalnızca Şebin Cevizi kullanıldığına dair açıklama yapmıştır.
Bilindiği gibi Ceviz ağaçlandırılması yapılacak sahalarda sulama olanağının olması, toprakta tuzluluk olmaması, kireç içeriğinin yüksek olmaması ve rakımın 1600 metreden düşük olması şarttır.Ayrıca toprağın ağır bünyeli olmaması gereklidir. Kurumumuzca ağaçlandırma yapılacak sahaların mülkiyetinin orman olması ve bozuk orman sahaları içerisinde yeralması veya maliye hazinesinden ağaçlandırılması amacı ile tahsisi istenilebilecek niteliklere haiz bulunması da gerekmektedir.
Ceviz Ağaçlandırma çalışmaları 2011 yılında başlayacak olup, tamamının makinalı çalışma ile yapılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu kapsamda yol ağaçlandırmaları da Şebin Cevizi fidanları ile yapılacaktır. 
Ayrıca 2011 yılı içerisinde Bal Ormanı yapılması düşünülen 500 Hektar büyüklüğündeki bozuk Orman alanı üzerinde de ön incelemelerde bulunuldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205