Yeni Teşvik Paketi Giresun'a Neler Getiriyor Biliyormusunuz?

Yatırımcıların yaklaşık 1 yıldır beklediği, bölgesel ve sektörel gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçlayan yeni teşvik sisteminin uygulama esaslarını belirleyen kararname, duyurusu yapıldıktan yaklaşık 2.5 ay sonra yayımlandı.

Yeni Teşvik Paketi Giresun'a Neler Getiriyor Biliyormusunuz?

 

Yatırımcıların yaklaşık 1 yıldır beklediği, bölgesel ve sektörel gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçlayan yeni teşvik sisteminin uygulama esaslarını belirleyen kararname, duyurusu yapıldıktan yaklaşık 2.5 ay sonra yayımlandı.

 

Yeni Teşvik Sistemi’nde Giresun 5. Bölgede yer alıyor, 5.bölgede Organize Sanayi Bölgesine yapılan yatırımlar, 6.bölge şartlarından desteklenecek.

 

Giresun’da yapılacak bölgesel teşvik uygulamalarında Yatırıma Katkı Oranı % 30, Kurumlar Vergisi veya Gelir Vergisi İndirim Oranı % 70, büyük ölçekli yatırımlarda ise Yatırıma Katkı oranı % 40, Kurumlar Vergisi veya Gelir Vergisi İndirim Oranı % 70 olarak belirlendi.

 

Sigorta primi işveren desteğinin yararlanma sınırları ise bölgesel teşvik uygulamalarında sigorta primi işveren hissesi desteğinin sabit yatırım tutarına oranı % 35, büyük ölçekli yatırımlarda ise % 11 olarak belirlendi.

 

Yatırıma 2013 sonuna kadar başlayanlara uygulanacak vergi teşvikleri ise bölgesel teşvik uygulamalarında yatırıma katkı oranı % 40, Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı % 80, büyük ölçekli yatırımlarda ise yatırıma katkı oranı % 50, Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı % 80 olarak belirlendi.

 

GİRESUN’UN BÖLGESEL TEŞVİKTEN YARARLANACAĞI SEKTÖRLER

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 5. Bölgede yer alan Giresun’un bölgesel teşviklerden yararlanacağı sektörler şu şekilde açıklandı, “Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları (Asgari kapasite şartlarına uymayan yatırımlar hariç) 500 bin TL, Su ürünleri yetiştiriciliği (Balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil) 500 bin TL, Gıda ürünleri ve içecek imalatı (Belirtilen yatırım konuları hariç) 1 Milyon TL, Tekstil ürünleri imalatı (Belirtilen şartları sağlamayan iplik ve dokuma yatırımları hariç) tekstil aprelenmesi için yatırımlar için 10 Milyon TL diğer yatırım konumunda 1 Milyon TL,Giyim eşyası imalatı 500 bin TL, Bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı 500 bin TL, Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı 1 Milyon TL, Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı 10 Milyon TL, İlaç eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı 1 Milyon TL, Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (çok katlı yalıtım camları kiremit, briket, tuğla, çimento, hazır beton ve harç hariç) 1 Milyon TL, Demir Çelik dışındaki ana metal sanayi metal döküm sanayi 1 Milyon TL,Metal Eşya 1 Milyon TL, Makine ve teçhizat imalatı 1 Milyon TL, Büro muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 1 Milyon TL, Elektrik makine ve cihazları imalatı 1 Milyon TL,  Radyo televizyon haberleşme teçhizatı ve cihazların imalatı 1 Milyon TL, Tıbbi aletler hasa ve optik aletler imalatı 500 Milyon TL, Mobilya imalatı (sadece plastikten mal edilenler hariç) 1 Milyon TL, Oteller 3 yıldız ve üzeri, Öğrenci yurtları 100 öğrenci, Soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare, Lisanslı depoculuk 1 Milyon TL, Eğitim Hizmetleri (okul öncesi eğitim hizmetleri dahil, yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 bin TL,Hastane yatırımı 500 bin TL  huzurevi yatırımı 100 bin TL, Akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 bin TL, Atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri  500 bin TL,Seracılık 10 dekar”

 

YATIRIM İNDİRİMİ TEKRAR GELDİ

 

Öte yandan yıllar önce uygulanan; teşvik belgeli yatırım yapan bir girişimcinin, başka sektörlerden elde ettiği gelirlerin de yatırım indiriminden yararlanmasına ilişkin uygulama, yeni teşvik sisteminde tekrar hayata geçiriliyor. Yeni sistemde, yatırımcının başka sektörlerden elde ettiği gelirler, bölgelere göre değişen oranlarda yatırım indiriminden yararlanacak.

 

Buna göre toplam yatırıma katkı tutarının; 2’inci bölgede yüzde 10’u, 3’üncü bölgede yüzde 30’u, 5’inci bölgede yüzde 50’si (Giresun) ve 6’ıncı bölgede yüzde 80’ini geçmemek üzere yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara indirimli Gelir ve Kurumlar Vergisi uygulanacak. Bu oranlar stratejik yatırımlarda 6’ıncı bölgede yüzde 80, diğer bölgelerde ise yüzde 50 olarak uygulanacak.

 

OSB ve 5 ortaklı yatırımlara ‘’bir alt bölge’’’ teşviki Yeni teşvik sisteminde belirlenen yatırımlar, bölgesi ne olursa olsun, bir alt bölgedeki teşvik unsurlarından yararlanacak. Bu uygulamadan, OSB yatırımları, en az 5 kişinin bir araya gelerek entegrasyon oluşturarak yapacakları yatırımlar 6’ıncı bölgeye yapılması halinde, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, bölgede geçerli olan süreye 2 yıl eklenerek uygulanacak vergi indirimi desteği ise bölgede geçerli yatırıma katkı oranına 5 puan eklenerek uygulanacak.

 

Ar-Ge ve çevre yatırımları; KDV istinası, Gümrük Vergisi muafiyeti ve faiz desteğinden yararlandıracak. Bunlar 6’ıncı bölgede yapılırsa Gelir Vergisi Stopajı Sigorta Primi Desteğinden de yararlanabilecekler.

 

Tamamlanmış veya devam eden teşvikli yatırımlar, Ekonomi Bakanlığı’ndan izin almak şartıyla başka birisine devredebilecek.

 

Teşvikler 1 Ocak 2012’den itibaren geçerli olacak Yeni teşvik sistemi 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yapılmış yatırımlara uygulanacak. Bu tarihten önce başlamış yatırımlar ise teşvik belgelerinin dayandığı karar ve ilgili diğer kararlar çerçevesinde devam edecek.


 Giresun Havadis

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner200

banner205