Otogar Fabrika Oldu

Çamoluk Otogarı bundan böyle fabrika olarak kullanılacak.

Otogar Fabrika Oldu

İlçemizde organizk tarım konusunda atılan adımlar birer birer neticeleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda deneme amaçlı olarak Kastamonu bölgesinden getirilip ilçemizde denenen Siyes Buğdayı için paketleme tesisi kuruldu.

DOKAP ve  Giresun İl Tarım Müdürlüğü tarafından desteklenen ve yüksek verim alınan  projede son nokta ayıklama ve paketlemem tesisi oldu.

Bu konu ile ilgili olarak Çamoluk Belediyesi  ve Ziraat Odası tarafından yapılan girişimler olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Konu ile ilgili Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;

İlimizin yüksek kesiminde bulunan Çamoluk İlçemizde GİRKAP Projesi kapsamında; 2017-2018 ve 2018-2019 üretim sezonlarında toplam 20 ton Siyez Buğdayı tohumluğu dağıtımı yapılmış olup ekim alanı 440 dekara ulaşmıştır. Bu yöremizde ilk defa ekimi gerçekleştirilen  Siyez  Buğdayı üretiminin başarılı olması, çiftçilerimizce benimsenmesi ve kırsal ekonomiye katkı sağlanması memnuniyet vericidir. 2019-2020 üretim sezonunda ise yapılan yatırımlar neticesinde ekim alanlarının 1200 dekara ulaşması hedeflenmektedir.

Siyez Buğdayı, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinmektedir ve günümüz buğdayının atası kabul edilmektedir. Kendine has özellikleri vardır. Günümüzde üretilen buğdaya göre daha yağlıdır, lutein oranı çok fazladır. Diğer türlere göre lif açısından daha zengindir. Siyezin ayırt edici bir diğer özelliği de düşük glisemik indeksidir. Son yıllarda bu buğday çeşidinden üretilen  un ve bulgur çok talep görmektedir.

Çamoluk'ta çiftçilerimiz ve İlçe Ziraat Odasından,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze gelen yoğun talep neticesinde ilgili projemizin 2. aşaması planlanarak hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda üretilen Siyez Buğdayının,  un ve  bulgura işlenip, paketlenerek marka ve katma değerlerinin arttırılması için  makine ve ekipman desteği verilerek, toplam değeri 312 bin lira olan 'Siyez Buğdayı İşleme ve Paketleme Tesisi'  hizmete açılmıştır. denildi

Çamoluk Haber

Kazım Karaçoban

YORUM EKLE
YORUMLAR
Orhan torun
Orhan torun - 4 yıl Önce

Hayırlıolsun camoluka ve bereketliolsun

SIRADAKİ HABER

banner200

banner196

banner205